Ιστορικό Ίδρυσης του "medandme"

Το Medandme.gr ιδρύθηκε, το 2017  και έχει ως βασική αποστολή να φέρει την επιστήμη κοντά στον ανθρωπισμό.

Η ιδέα ξεκίνησε μετά από μια οικογενειακή ιστορία, στο πλαίσιο της οποίας άρχισα να “μπαινοβγαίνω” στα νοσοκομεία, να βλέπω γιατρούς, να περιμένω ατελείωτες ώρες  άλλοτε με απογοήτευση, άλλοτε  με αγωνία και θυμό, αλλά κυρίως να παρατηρώ ανθρώπους και καταστάσεις. Να παρατηρώ τη δυσκολία των ασθενών και των συγγενών τους να πλοηγηθούν αποτελεσματικά στο σύστημα υγείας, το θυμό και την απελπισία -πότε των ασθενών και των συγγενών τους, πότε των γιατρών- την κούραση, την έλλειψη χρόνου, την ταλαιπωρία, την έλλειψη επικοινωνίας, την έλλειψη ανθρωπιστικής προσέγγισης, κυρίως σε ασθενείς τελικού σταδίου.

Μετά,  όταν πέρασε λίγο ο καιρός, έγραψα  δύο σχετικά βιβλία (2015-2016). Όταν τα βιβλία εκδόθηκαν ήρθε η Άντζελα Βερναδάκη – πρωτοπόρα, δυναμική, φιλάνθρωπη που δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας- και μαζί δημιουργήσαμε το medandme.gr

Μετά ήρθαν και άλλοι πολλοί. Σύλλογοι ασθενών, επιστημονικές εταιρείες, δημοσιογράφοι υγείας και μέσα μαζικής ενημέρωσης, άλλες εταιρείες με τα αξιόλογα στελέχη τους, που με την ευγενική τους υποστήριξη αγκάλισαν την πρωτοβουλία, τη διέδωσαν και κυρίως την ανέπτυξαν, με μια μεγάλη πανελλαδική έρευναμ ως δεύτερη φάση του medandme το 2019, κάνοντας πράξη το όραμα για ισότητα στην πρόσβαση, σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υγειονομική περίθαλψη.

Αυτή είναι η μικρή ιστορία των 3 πρώτων χρόνων ζωής του medandme.gr που αφιερώνεται σε όσους δεν είναι πια μαζί μας. Αφιερώνεται επίσης, σε όλους τους ασθενείς που μάχονται καθημερινά για τη ζωή τους και σε όλους εκείνους τους γιατρούς που με τη μακροχρόνια εκπαίδευση και εμπειρία, τους θεραπεύουν και τους συμπαραστέκονται με διαφάνεια, κατανόηση, ευγένεια και κυρίως σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Η συγγραφέας

H Έφη Σίμου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Μέσων στη Δημόσια Υγεία στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Από το 2007 έως το 2018 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και από το 2018 έως το Μάιο του 2019 ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία», «Αποφασίζουμε Μαζί: Η Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων για την Υγεία» και «Επικοινωνία Γιατρού- Ασθενούς: Ένας Πρακτικός Οδηγός Δεξιοτήτων Επικοινωνίας» «Προσυμπτωματικός Πληθυσμιακός Έλεγχος Καρκίνου Μαστού: Σχεδιασμός και Εφαρμογή». Είναι επίσης συγγραφέας και συντονίστρια των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: 2008-2012.

Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στα γνωστικά αντικείμενα, των δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας,  της ταξιδιωτικής ιατρικής, της πρωτογενούς πρόληψης, της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην υγεία και της επικοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Εργάστηκε στην αρχή της σταδιοδρομίας στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργασθεί στο Υπουργείο Υγείας ως επιστημονικός συνεργάτης Υπουργών Υγείας σε θέματα πολιτικών Δημόσιας Υγείας, στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης προγραμμάτων αξιολόγησης της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου “Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία” (Αθήνα, 2013) και του συνεδρίου “2nd European Risk Summit: Risk Communication Principles-Practices-Tools”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας σε συνεργασία με το King’s College of London (Αθήνα, 2014).

Στο πλαίσιο της κοινωνικής–εθελοντικής της δράσης, οργάνωσε και συμμετείχε σε εθελοντικά προγράμματα στον τομέα της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της υγείας των γυναικών. Στο διάστημα 2004 έως το 2014 ανέπτυξε  με βάση ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και συντόνισε σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του νοσοκομείου και την επιστημονική εποπτεία του ακτινολογικού τομέα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι», το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί έως το 2014, 40.000 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες, κυρίως άπορες και ανασφάλιστες, καθώς και κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων και ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος  του  Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (hit.org.gr) ενός  μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού φορέα που έχει στόχο την  ανάπτυξης της κριτικής σκέψης αναφορικά με την πληροφορία υγείας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ίδρυσε (2017) και επιμελήθηκε επιστημονικά το “MedandMe” (medandme.gr) την πρώτη ολοκληρωμένη εκστρατεία επικοινωνίας για τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, την επικοινωνία γιατρού- ασθενούς και τον αλφαβητισμό στην Υγεία.

Τέλος, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Φιλοσοφία, με κατεύθυνση την αναπαράσταση των κινδύνων υγείας στα ΜΜΕ (Ph.D), μεταπτυχιακών τίτλων στην Επιδημιολογία,( Msc) στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (dipl) και στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (dipl) και βασικών σπουδών στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία (B.sc) καθώς και την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (B.sc).

Τα βιβλία

Τα κείμενα της ιστοσελίδας και των καρτών είναι αποσπάσματα από τα βιβλία:

Αποφασίζουμε Μαζί

Πολλοί ασθενείς, όταν φτάνουν στη στιγμή να υποβληθούν σε μια εξέταση ή επέμβαση ή να ξεκινήσουν μια θεραπεία, αναρωτιούνται αν ο γιατρός τους έχει δώσει τη σωστή ιατρική γνωμάτευση και τη σωστή θεραπεία. Επιπλέον, μία από τις πιο σημαντικές αιτίες δυσαρέσκειας και αγανάκτησης των ασθενών είναι ότι πολλές φορές δεν αισθάνονται κατάλληλα ενημερωμένοι για τη θεραπευτική διαδικασία, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν για να ανακτήσουν την υγεία τους.

Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη γιατρού – ασθενούς, η οποία στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο γιατρός αποτελεί αυθεντία στην άσκηση της ιατρικής, ενώ ο ασθενής είναι ο καλύτερος κριτής της δικής του κατάστασης.

Οι εκτιμήσεις για την ποιότητα του υγειονομικού συστήματος δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο σε παραμέτρους, όπως είναι «ο αριθμός των γιατρών ή των κλινών ανά χίλιους κατοίκους», αλλά και σε παραμέτρους, οι οποίες αφορούν το βαθμό συμμετοχής του ασθενούς στην προάσπιση της υγείας του.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί πρωτίστως ένα κείμενο στρατηγικής προσέγγισης, αναφορικά με την έννοια της συμμετοχικής λήψης απόφασης στην κλινική ιατρική, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τους περιορισμούς που ενέχει η εφαρμογή της. Έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών, των γιατρών και των υπεύθυνων χάραξης στρατηγικών υγείας, για την αλλαγή του προσανατολισμού και της προοπτικής, αναφορικά με το ρόλο των ασθενών στις αποφάσεις, οι οποίες αφορούν την υγειονομική τους περίθαλψη.

Αγοράστε την έντυπη έκδοση στο www.ebooks.gr


Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η επικοινωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων θα πρέπει να είναι απλή, κατανοητή και χωρίς προστριβές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποτύχει. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι το μήνυμα που στέλνουμε αποκωδικοποιείται με τον ίδιο τρόπο από όλους, καθώς στη διαδικασία αποκωδικοποίησης παρεμβαίνουν εμπόδια, όπως το μορφωτικό επίπεδο, οι πεποιθήσεις, οι εμπειρίες και το αξιακό σύστημα του αποδέκτη.

Κάθε ασθενής, ειδικά τη στιγμή της οξείας φάσης της ασθένειας, βιώνει πληροφοριακή πείνα αναφορικά με την ασθένεια, τις αιτίες που την προκάλεσαν, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και κυρίως την έκβασή της. Η αναποτελεσματική επικοινωνία είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς διαμαρτύρονται στους γιατρούς τους ή προσφεύγουν σε δικαστικές διαμάχες.

Η καλή επικοινωνία είναι τόσο μια ηθική επιταγή, απαραίτητη για την ενημερωμένη συγκατάθεση και την αποτελεσματική συμμετοχή των ασθενών στα θεραπευτικά σχήματα, όσο και ένα μέσο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμπτωμάτων, την αποτελεσματική συμμόρφωση στη θεραπεία, την αποφυγή λαθών στη διάγνωση, την αποφυγή δικαστικών προσφυγών.

To βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να ανοίξει το διάλογο αναφορικά με την επικοινωνία γιατρού- ασθενούς, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα εμπόδια στο πλαίσιο της διαπροσωπικής τους επικοινωνίας, καθώς και τις δεξιότητες με τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να κάνουμε την επικοινωνία μας αποτελεσματικότερη.

Αγοράστε την έντυπη έκδοση στο www.ebooks.gr


Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία.

Η υγεία και κυρίως η διατήρησή της αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατομικής και κοινωνικής επιδίωξης και εύλογα η παρουσίαση των κινδύνων για την υγεία αποτελεί προσφιλές πεδίο ανταποκρίσεων των ΜΜΕ και παθιασμένο πεδίο αντιπαραθέσεων οργανισμών υγείας, επιστημόνων και δημοσιογράφων. Είναι γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η επιστημονική αλήθεια είναι ουσιαστικά αυτό που διαβάζουν στις ιστοσελίδες, στις εφημερίδες ή παρακολουθούν στα δελτία ειδήσεων. Όταν τα ΜΜΕ και οι επιστήμονες δίνουν αντιφατικά δεδομένα στο κοινό, τότε αυτό με ποιο κριτήριο θα επιλέξει ποιον και τι να πιστέψει;

Ποια η αλήθεια για τις επιδημίες, τα εμβόλια, τα διατροφικά σκάνδαλα, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και άλλους κινδύνους για την υγεία; Σε ποιό βαθμό οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε θέματα υγείας είναι αντικειμενικές και όχι αποτέλεσμα συστηματικής καθοδήγησης της κοινής γνώμης. Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά με ενθουσιασμό, ως μέσα άμεσης, συμμετοχικής δημοκρατίας μπορεί να σημάνουν τον «εκδημοκρατισμό» ή την «αποσύνθεση» της δημόσιας σφαίρας; Τι αντίκτυπο έχουν οι κακές στρατηγικές επικοινωνίας στα οικονομικά και στη φήμη ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας; Ποια είναι τα εμπόδια για μια επιτυχημένη επικοινωνία και πώς μπορούμε να τα περιορίσουμε;

Οι απαντήσεις σε ένα βιβλίο 600 σελίδων.

Αγοράστε την έντυπη έκδοση στο www.ebooks.gr

 

Στηρίξετε την πρωτοβουλία “medandme”!

Δρ Έφη Σίμου