Δέκα ψέματα που δεν πρέπει να λέμε στον γιατρό μας.


Όσο σημαντικό είναι ο γιατρός να είναι ειλικρινής μαζί μας, τόσο σημαντικό είναι να είμαστε και εμείς ειλικρινείς μαζί του.

Γι΄αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μην αποκρύπτουμε πληροφορίες όπως:

1) Για το οικογενειακό ιστορικό:  Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει πληροφορίες που αφορούν το οικογενειακό μας ιστορικό για να κάνει ακριβή διάγνωση της νόσου ή να προβλέψει τυχόν άλλες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στην υγεία μας.

2) Για τις καθημερινές μας συνήθειες:  Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο γιατρός μας είναι εκεί για να μας βοηθήσει στο να ανακτήσουμε την χαμένη μας υγεία και όχι για να μας κρίνει. Καθημερινές συνήθειες που ακολουθούμε μπορεί να έχουν σχέση με τον τρόπο που λαμβάνουμε τα φάρμακα ή με τον τρόπο που αυτοδιαχειριζόμαστε την ασθένεια.

3) Για την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε:   Η απόκρυψη ή η υποβάθμιση της ποσότητας που καταναλώνουμε μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

4) Για τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουμε:  Το κάπνισμα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει το χρόνο και τον τρόπο ανάρρωσης. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε  αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια.

5) Για τις διατροφικές μας συνήθειες:  Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, τόσο ως προς την ανάρρωση, όσο και ως προς την πρόληψη συμπτωμάτων και ασθενειών.

6) Για τη συχνότητα που ασκούμαστε:  Η άσκηση είναι πολύ σημαντική, ιδίως για τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή και μπορεί συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και γενικότερα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία.

7) Για τις σεξουαλικές σας σχέσεις:  Αν υπάρχει υποψία για κάποια ασθένεια που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε το γιατρό μας, κυρίως σε περιπτώσεις που μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

8) Για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών:  Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών μπορεί να προκαλέσει αλληλεπίδραση με τα φάρμακα που μπορεί να προτείνει ο γιατρός,γι΄ αυτό θα πρέπει να τον ενημερώσετε με ειλικρίνεια. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να γίνει αρωγός μας στην προσπάθεια διακοπής αυτής της επικίνδυνης και αυτοκαταστροφικής συνήθειας.

9) Για την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής: Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει οτιδήποτε καταναλώνετε αναφορικά με συμπληρώματα διατροφής γιατί μπορεί να έχουν κάποια αλληλεπίδραση με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται και να οδηγήσει σε επικίνδυνες παρενέργειες.

10) Για την παράλειψη δόσεων ή τη μη τήρηση των προβλεπόμενων φαρμακευτικών οδηγιών:  Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό, αν παραλείπετε δόσεις του φαρμάκου και κυρίως για το λόγο που το κάνετε αυτό, μπορεί για παράδειγμα να φοβάστε τις παρενέργειες. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για το λόγο διακοπής της θεραπείας, ώστε να μπορέσετε από κοινού να βρείτε το τρόπο που ταιριάζει στην καθημερινότητά σας και στον τρόπο ζωή σας.

Συγγραφέας: Δρ. Έφη Σίμου

Recommended Posts